Biodling år 2023

 • bihäng.jpg

  Vi påbörjar vårt 8:e år som biodlare! Otroligt så snabbt åren går.

  Börjar året med att visa den fina bikakan som vi haft i granen i år.

 • decembersnö 3.jpg

  Vi fick riktigt juligt i början av december med minusgrader och massor av snö.

  Tyvärr försvann det veckan innan jul.

 • oxalsyra23 1.jpg

  Året börjar som vanligt med oxalsyrebehandling. Burken med oxalsyra står i en plastlåda med varmt vatten (inte hett).

  Bra om syran är lite ljummen när bina får den droppad på sig. 

  Behandlingen gör att de sista resterna av varroakvalster dör. Det finns inga larver nu så alla bina blir behandlade. När man behandlar med myrsyra ynder hösten finns det fortfarande täckt yngel och myrsyran går inte ner i de täckta cellerna.

 • oxalsyra 23 2.jpg

  Viktigt att man har full utrustning på vid behandlingen dvs handskar, munskydd, skyddsglasögon och täckande kläder. Jag har också slöjan på mig då det händer att bina brusar upp. Onödigt att få bistick i januari. Förra året fick jag inga bistick alls!

   

  Bina var dock lugna under hela behandlingen, 7 kupor, och de sitter inte i klot utan var aktiva i kuporna. Vi har ju + 6-7 grader och om det inte blir smällkallt kommer de inte att gå i klot.

   I 3-4 kupor var det mycket bin som trängdes men i några var det sparsamt. Vet dock av erfarenhet att de kan sitta lågt i kupan och då är de svåra att se.

  Bara att avvakta nån månad till, kul att få titta till dem iaf!

 • morfars honungsetiketter.jpg

  Min mamma avled under julhelgen och när jag gick igenom hennes saker hittade jag min morfars gamla honungsetiketter!!

  Blev så himla glad!

 • burkar inför 23.jpg

  Precis innan årsskiftet köpte vi 20 flak med glasburkar. Det ryktas om att glaspriset ska stiga rejält så vi passade på att samla på oss. 

  Förra året steg priset från 74 kr/flak i början av sommaren till 87 kr/flak under hösten.

  Oavsett hur mycket det stiger nu så har vi burkar för kommande sommar.

 • biredo 23.jpg

  Dax att förbereda inför våren. Alla LS-ramarna är vaxade och klara. Nästan alla ramar behöver bytas ut under våren och då måste de var klara.

  HLS-ramarna till skattlådorna förvaras inne i förrådet och är klara att sättas på när naturen vaknar.

 • shopping bi.jpg

  Vår biredskapshandlare, Lindhagens i N Grönby, har flyttat till nya fina lokaler vid Sturup. Vi var såklart på invigningen och jag shoppade en himla fin mysjacka.

  Blev också lite fler saker eftersom de har ett ännu större sortiment nu...ha,ha!

 • vårbi23.jpg

  Bina har haft (och har fortfarande) en tuff vår som liksom aldrig ger sig. Låga temperaturer och iskalla ostanvindar.

  Trots detta vågar de sig ut vissa dagar och har också börjat dra in lite pollen.

  Vi har kollat alla samhällena vid ett par tillfällen för att se så att de har mat. De har gott om mat allihop men fick lite extra protein & vitaminer för att stärka yngelsättningen.

  Vi har fortfarande inte kollat ner i kuporna, bara kollat matstatus och bimängd. Det är alldeles för kallt för att lyfta upp ramar.

 • törstig 23.JPG

  Vatten är viktigt på våren och våra tre vattenkar är välbesökta. Viktigt att de har vatten i närheten av kuporna så de slipper ödsla energi på att flyga långt i kallt väder.

 • vårbi.jpg

  Så roligt att se lite bi i trädgården igen.

 • kupflytt23.jpg

  Den röda kupan har stått lite skuggit men nu äntligen kunde vi flytta fram den i solen. Det har stor skillnad på utvecklingen i kupan beroende på var den är placerad. 

  För att bina ska förstå att kupan är flyttad har vi ställt en korg framför flustret och då vet bina att de måste ta ut nya koordinationer för att hitta hem.

 • puckelsamhälle1.PNG

  Ett av våra samhällen var ett puckelsamhälle (finns info om puckelsamhälle i tidigare inlägg)

  Puckelsamhälle innehåller ingen drottning och kan inte överleva utan bina måste hitta nya hem. Vi tog bort kupan och borstade bort bina från ramarna (ca 30 m från bigården).

  När bina flyger hem inser de att kupan är borta och då söker de sig in i de andra samhällena. Det tog bara 45 min att tömma presenningen.

 • puckelsamhälle2.PNG

  Presenningen efter ca 45 minuter.

 • bi till raps.jpg

  Rapsen börjar äntligen att blomma.

 • spänna kupor.jpg

  Rapsen blommar äntligen och kuporna blir högre och högre. Dax att förankra dem rejält för det blåser mycket på Söderslätt.

 • skadad drottning.jpg

  En av drottningarna mådde inte riktigt bra, svårt att veta varför. Förmodligen var hon lite skadad och kunde inte lägga så många ägg som hon gjort tidigare. 

  Vi valde att ta bort henne och sen fick bina själva dra upp en ny drottning. 

 • raps norr om gården.jpg

  Det har varit svårt för rapsen på många håll här i sydsverige men vi har turen att ha 5-6 raspfält nära gården. Det närmsta ligger precis norr om gården.

  Det innebär väldigt korta flygturer för bina och de hinner dra in mer.

 • dax för slungning.jpg

  Snart dax för slungning, första slungningen blev den 1 juni i år och det var ovanligt tidigt eftersom våren var så sen.

 • inför slungning23.jpg

  Mycket jobb inför en slungning! De två små kuporna är två drottningavläggare och de ska bara växa sig stark i sommar. 

  Det höga tornet har 6 skattlådor och alla ska gås igenom och bina ska borstas bort från ramarna.

  Finns mer detaljer kring slungning i tidigare inlägg.

 • rapsguld 23.jpg

  Rapsen närmast gården, ljuvlig syn.

 • rapsflyt23.jpg

  Så var det dax för slungning igen! Fastän vi slungat i så många år så känns vi lite ringrostiga när vi väl ska gå igång...ha,ha!

  Det var i detta momentet, dvs när vi tar bort vax från ramarna, som maken fick en gadd i fingret. Lätt hänt att det sitter något dött bi på en ram när man hanterar uppåt 70-80 ramar.

 • myrsäker förvaring.jpg

  Vi fördelar den slungade honungen i flera hinkar. Vi fyller bara så mycket så att de är lätta att bära. Man måste skona rygg och axlar för allt inom biodling är tungt.

  Hinkarna står med tättslutande lock i luftiga sopsäckar och det är för att hålla myrorna borta. Minsta lilla droppe honung utanpå en hink drar till sig enorma mängder myror.

 • röra 23.jpg

  Dagen efter slungningen burkar vi. Vi häller flera små hinkar med honung i det stora tappkärlet och då måste man röra så att all honung blandar sig. Tungt som attan speciellt när det är rapshonung eftersom det är den största slungningen.

 • etikettbyte.jpg

  Vi tvingades byta etiketter i år eftersom de vi fick levererade var av dåligt tryck och sen stängde företaget för semester.

  Tack o lov kunde vi beställa nya från Lindhagens så att vi kunde börja sälja honungen.

 • tvax 23 1.jpg

  Vi fick väldigt mycket täckvax dvs det vax som bina täcker honungen med. Jag tvättar vaxet genom att lägga det i blöt i hinkar.  Därefter samlar jag upp det i en sil som får rinna av och då torkar vaxet i silen.

  Jag har en speciell saftmaja till täckvaxet eftersom det är ett helt rent vax som jag sen använder till bivaxprodukter och bivaxdukar.

  Köper billiga strumpbyxor i flerpack och häller i vaxet. På så vis samlas det upp eventuella småpartiklar.

   

 • täckvaxtorkning.jpg

  När vaxet är nästan torrt lägger jag det på en tunn, luftig gardin på en tvättställning. När det är helt torrt lägger jag det luftigt i en brun matpåse tills jag ska smälta vaxtet.

 • tvax 23 2.jpg

  Jag står utomhus och smälter vaxet. Samlar vaxet i en godislåda med vatten i botten.

 • tvax 23 3.jpg

  Flytande guld som blir nästan vitt när det har svalnat. Nu sparar jag vaxet i en brun matpåse och sen smälter jag det en gång till innan jag gör bivaxprodukter.

  Finns mer info om detta i tidigare inlägg.

 • döda geting.PNG

  Vi har haft väldigt få getingar i år men ändå har bina fångat och dödat ett par stycken. Man ser lite av getingens kropp på bilden, under alla bina.

  Getingar stjäl binas honung och det är kanske inte så farligt för det finns mycket honung men däremor äter de även bin och det gillar bina såklart inte.

 • pollenfärger.jpg

  Bina samlar ju pollen hela sommaren och i år blev det en väldigt vacker ram med pollen i olika färger.

  Alla blommor har olika pollen och det finns pollenkartor att titta på för att härleda vilken färg de olika växterna har.

   

 • vildbygge 4.PNG

  Här har det blivit lite vildbygge. Bina byggde en egen ram på bakväggen i kupan. Jag tog bort vildbygget och bina fick en ny kupa att bo i.

 • vildbygge 1.jpg

  Såhär ser vildbygget ut när jag borstat bort bina. Det är otroligt att bina kan bygga så exakta celler helt utan nån mall. Inte konstigt att de överlevt i miljoner år.

  Vaxet tar jag såklart tillvara och smälter ner.

 • pigga bin 23.jpg

  Vi har verkligen haft pigga och flitiga bin i år. Bina får alltid själv välja när de vill byta drottning och alla våra 7 drottningar har varit flitiga med äggläggning i sommar.

  Inga svärmar alls och ingen sjukdom.

 • tratt till v-foder.jpg

  Vi invintrade bina i slutet av augusti och då kom jag på en enklare grej när vi ska hälla på mer vinterfoder i lådorna (se tidigare inlägg om invintring).

  Vi brukar använda en tratt med en bit trädgårdsslang men i år kom jag på att man kunde ta en stor petflaska och använda som tratt. Det ryms ju mycket mer i petflaskan så det går snabbare att fylla på ny sockerlösning. Bara att skära bort botten så var det klart.

  Väldigt nöjd med min uppfinning!

 • myrsyra23.jpg

  I mitten av september påbörjade vi myrsyrabehandling och den kommer att pågå under 3 veckor eftersom det är en långtidsbehandling (finns mer info i tidigare inlägg).

  Viktigt att man har full skyddsutrustning när man jobbar med syror. Skyddsglasögon, munskydd och handskar.

  Aldrig slarva med säkerheten!!

 • hösttvätt 23.jpg

  När bina är invintrade och fått sin myrsyrebehandling nu på hösten så återstår det "bara" rengöring...suck

  Precis alla verktyg, lådor, ramar, dräkter mm ska rengöras och vax ska smältas. Nu är jag faktiskt färdig med all vaxsmältning och det blev nästan 15 kg vax plus 1,5 kg täckvax.

  15 kg ska lämnas in och bytas mot LS, HLS och KEO-vax (till ramar). Täckvaxet använder jag till bivaxsalva och bivaxdukar.

  Alla skattlådor är rengjorda och nu återstår bara att koka ett par hundra ramar...ha,ha!

  De ramar som jag haft i solvaxsmältaren lämnar jag dock in för rengöring, nån måtta får det vara.

 • bi i vila.jpg

  Jag har visat bilder från min biodling i 8 år men nu kommer jag inte att visa biodlingen separat utan det blir lite bilder i fliken Söderslätt år 2024.

  Det är samma rutiner varje år med biodlingen och man kan gå tillbaka och kolla på gamla inläggen.

  Vi invintrade 7 samhällen 2023 och nu är bina i vila.